Σε καραντίνα βρίσκεται ο Δήμος Ερμιονίδας μετά τον εντοπισμό 150 κρουσμάτων στη δομή προσφύγων στο Κρανίδι. Οι κάτοικοι της αργολικής πόλης θα παραμείνουν σε καραντίνα για 14 ημέρες με τις εισόδους και τις εξόδους της πόλης να έχουν «σφραγιστεί» από τις αστυνομικές δυνάμεις στο πλαίσιο της περιφρούρησης των περιοριστικών μέτρων.
Στην προσφυγική δομή του Κρανιδιού έχουν ξεκινήσει να στήνονται σκηνές από άνδρες του στρατού προκειμένου εκεί να διενεργούνται οι εξετάσεις από μόνιμο υγειονομικό προσωπικό. Οι 150 πρόσφυγες που βρέθηκαν θετικοί στον ιό παραμένουν ασυμπτωματικοί και καλά στην υγεία τους.
Παράλληλα, έχουν προκύψει κρίσιμα ερωτήματα για το αν έγιναν γρήγορα οι απαιτούμενες κινήσεις από την κυβέρνηση και τον ΕΟΔΥ, με δεδομένο μάλιστα ότι το πρώτο κρούσμα εντοπίστηκε στην περιοχή στις 16 Μαρτίου και όπως λέει η ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου που φιλοξενεί τους πρόσφυγες πρόκειται για Έλληνα που πήγαινε συχνά στην Αμερική.
Σύμφωνα με την ιδιοκτήτρια που μίλησε στον ΑΝΤ1 όλοι γνώριζαν ότι υπήρξε κρούσμα από τις 16 Μαρτίου στην περιοχή, ενώ σύμφωνα με χθεσινή καταγγελία του πρώην περιφερειάρχη Πελοπονήσου Π. Τατούλη είχαν ειδοποιηθεί όλοι οι αρμόδιοι φορείς άμεσα και δεν έκαναν τίποτα.
Οι ανακοινώσεις Χαρδαλιά
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας που βρίσκεται από χθες (Τρίτη) στο Κρανίδι, σήμερα (Τετάρτη) είχε νέα σύσκεψη με τοπικούς φορείς προκειμένου να υπάρξει συντονισμός των ενεργειών που αποφασίστηκαν με καθυστέρηση.
«Τα μέτρα που πήραμε εφαρμόζονται στο ακέραιο και νομίζω ότι όλα θα πάνε καλά», δήλωσε μετά το πέρας της σύσκεψης ο υφυπουργός.
«Φεύγουμε με σχεδόν 177 δείγματα που αφορούν σε επαφές δυνητικές είτε high είτε low risk», πρόσθεσε ο κυβερνητικός αξιωματούχος επαναλαμβάνοντας πως το πρωτόκολλο εφαρμόζεται.
Παράλληλα, ανέφερε ότι αύριο (Πέμπτη) το πρωί θα είναι σε θέση να έχουν μία πλήρη εικόνα και έκανε έκκληση οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής να παραμείνουν στο σπίτι τους, και ειδικά όσοι έχουν κάποια νοσήματα ή όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.
Θυμίζουμε ότι, κατά τη σύσκεψη της Τρίτης στο δημαρχείο της πόλης, αποφασίστηκε απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 8 μμ έως τις 8 πμ στο Κρανίδι για της επόμενες 14 ημέρες και «στεγανοποίηση» της δομής της περιοχής.
Όπως δήλωσε μετά τη σύσκεψη ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσης Νίκος Χαρδαλιάς όλα τα κρούσματα είναι ασυμπτωματικά, από τα 150 τα 148 αφορούν φιλοξενούμενους, μία εργαζόμενη και ένα στέλεχος της δομής.
«Δεν υπάρχει λόγος πανικού, χρειάζεται ψυχραιμία, νηφαλιότητα», είπε ο κ. Χαρδαλιάς συμπληρώνοντας: «Από τη Μ. Πέμπτη θέσαμε σε καραντίνα τη δομή. Είναι όλα υπό έλεγχο αυτή τη στιγμή, πρέπει να παρθούν κάποια προληπτικά μέτρα», ενώ απηύθυνε έκκληση στα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και ηλικιωμένους να μην βγουν κανένα λόγο από το σπίτι τους για τις επόμενες 14 μέρες.
Το πρώτο κρούσμα στη δομή, που λειτουργεί υπό την εποπτεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, υπήρξε μια έγκυος πρόσφυγας από τη Σομαλία.
Ο ΔΟΜ που έχει αναλάβει τη διαχείριση του ξενοδοχείου «βρίσκεται σε στενή επαφή με όλες τις αρμόδιες αρχές κι όλα τα απαιτούμενα μέτρα ασφαλείας εφαρμόζονται κατόπιν οδηγιών του ΕΟΔΥ και του υπουργείου Μετανάστευσης και ‘Ασυλου. Σε αυτό το πνεύμα συνεργασίας θα προβούμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες υπέρ της ασφάλειας των αιτούντων άσυλο, του προσωπικού του ΔΟΜ και του τοπικού πληθυσμού», υπογραμμίζει ο επικεφαλής του ελληνικού γραφείου του ΔΟΜ, Τζιανλούκα Ρόκο.
Στη δομή διαμένουν 471 αιτούντες άσυλο, στην πλειοψηφία τους μονογονεϊκές οικογένειες, κυρίως από το Καμερούν και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.
ΣΥΡΙΖΑ: Τραγική η ολιγωρία της κυβέρνησης
Για «τραγική ολιγωρία της κυβέρνησης Μητσοτάκη να πάρει τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία τόσο των προσφύγων που διαμένουν εκεί όσο και των πολιτών της ευρύτερης περιοχής», κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ.
Σε ανακοίνωσή του παρατηρεί ότι «παρόλο που η κυβέρνηση γνώριζε την ύπαρξη κρούσματος στη συγκεκριμένη δομή ήδη από τη Μ. Πέμπτη, δεν προχώρησε στους απαραίτητους διαγνωστικούς ελέγχους, αφήνοντας έτσι ανεξέλεγκτη την εξάπλωση του κορωνοϊού».
«Είναι προφανές ότι δεν υπήρξε έγκαιρη κυβερνητική μέριμνα για πληθυσμούς ειδικής ευαλωτότητας που διαβιούν σε συνθήκες συγχρωτισμού και πλημμελούς ατομικής υγιεινής , όπως οι πρόσφυγες-μετανάστες, οι Ρομά, οι φυλακισμένοι, οι φιλοξενούμενοι σε γηροκομεία-προνοιακά ιδρύματα-ψυχιατρεία, οι άστεγοι κλπ» τόνισε ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός.
«Δυστυχώς οι χειρότεροι φόβοι μας επιβεβαιώθηκαν και αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε αντιμέτωποι με έναν μεγάλο αριθμό κρουσμάτων στον Νομό Αργολίδας. Το Κίνημα Αλλαγής ήδη από τις αρχές Μαρτίου είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο εντοπισμού κρουσμάτων κορωνοϊού στις δομές μεταναστών, στις οποίες, όπως είναι γνωστό, επικρατούν πολύ δύσκολες συνθήκες υγιεινής» αναφέρει σχετικά ο Ανδρέας Πουλάς, βουλευτής Αργολίδας και υπεύθυνος του Τομέα Υγείας της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής.
«Από τη Μ. Πέμπτη που παρουσιάστηκε το πρώτο κρούσμα σε καθαρίστρια στη δομή μεταναστών που βρίσκεται στο Πόρτο Χέλι είχαμε ήδη επισημάνει την ανάγκη άμεσης παρουσίας του ΕΟΔΥ, την ίδια στιγμή, για τον έλεγχο της κατάστασης. Παρόλα αυτά το κυβερνητικό κλιμάκιο ήρθε στην περιοχή με καθυστέρηση τεσσάρων ημερών, μετά την επιβεβαίωση του πρώτου κρούσματος και αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουμε μία κρίσιμη κατάσταση στο Νομό Αργολίδας η οποία δεν γνωρίζουμε πώς θα εξελιχθεί. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο» σημειώνει ο βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛΛ.
«Τα 150 -μέχρι στιγμής- επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού στο ξενοδοχείο “Γαλαξίας”, στην Αργολίδα, αποδεικνύουν την πρωτοφανή ολιγωρία της κυβέρνησης σε βάρος των 500 περίπου προσφύγων και μεταναστών που διαμένουν στη δομή, των εργαζομένων στο ξενοδοχείο και συνολικά του λαού της περιοχής», επισημαίνει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του και συμπληρώνει:
«Γιατί, παρά το επιβεβαιωμένο κρούσμα σε εργαζόμενη του ξενοδοχείου την Μ. Πέμπτη, η κυβέρνηση, αντί από την πρώτη στιγμή να ξεκινήσει μαζικούς ελέγχους στους φιλοξενούμενους, επέλεξε να περιορίσει την παρέμβασή της μόνο στα αστυνομικά μέτρα περιορισμού. Ο μαζικός έλεγχος τελικά ξεκίνησε με καθυστέρηση τουλάχιστον πέντε ημερών και ύστερα από την τυχαία διάγνωση ακόμα δύο κρουσμάτων».